ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΥΔΡΑΣ

Το κέντρο νεότητος Ύδρας βρίσκεται στον χώρο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου (νυν Ιερού Καθεδρικού Ναού). Έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα, στην οποία φιλοξενούνται οι νεανικές συντροφιές και γίνονται τα κατηχητικά μαθήματα. Επίσης πλησίον  του Ιερού Καθεδρικού Ναού  ανακαινίστηκε εκ βάθρων το παλαιό κέντρο νεότητος, το οποίο είχε δημιουργηθεί επί των ημερών του αειμνήστου Γέροντος Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης  κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ και μετετράπει  σε υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ.

Στον χώρο αυτό, όπου λαμβάνουν χώρα επιστημονικές  διαλέξεις, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, εορτές κ.α. τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες, μέσω των οποίων παρουσιάζονται οι σωτήριες χριστιανικές επιταγές.

 Οι νέοι προβληματίζονται γύρω από τα προβαλλόμενα και συνήθως ακολουθεί γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Επιπρόσθετα στον ίδιο χώρο υπάρχει εργαστήρι πληροφορικής, όπου παραδίδονται δωρεάν μαθήματα για όλες τις ηλικίες. Συχνά τα παιδιά επισκέπτονται το εργαστήρι και εξοικειώνονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μέσω του σύγχρονου διαδραστικού διαδικτυακού τρόπου τα παιδιά εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και ψυχαγωγούνται. Ακόμη πολλές φορές με ευθύνη των κατηχητών οι νεανικές συντροφιές μεταφέρονται στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ευσταθίου, όπου οι νέοι μυούνται στην εκκλησιαστική ζωή. Μαθαίνουν να ανάβουν το καντήλι και το θυμιατό, βλέπουν από κοντά εκκλησιαστικά σκεύη και κατανοούν την λειτουργία  και τον συμβολισμό τους.

Οι κατηχητικές συνάξεις είναι η αφορμή να βρούν οι νέοι και οι νέες τα πρότυπα εκείνα και τις αξίες της ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας, που θα τους μεταβάλλουν σε έναν αληθινό όρθρο, σε μία φωταυγή ανατολή των μεγαλυτέρων και λαμπροτέρων προσδοκιών και ελπίδων της ανθρωπότητος!

Η τοπική μας εκκλησία θέλει να συμπορευθεί με τους στόχους και τα ιδανικά της νεότητας, την οποία αγαπά και σέβεται.

 

 Υπεύθυνος Κέντρου Νεότητος: κ. Κωνσταντίνος Ακ. Δαρδανός Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών