ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΥΔΡΑΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ & ΑΙΓΙΝΗΣ

 

" Οι Εικόνες του Μοναστηριού "

 

 

Επιμέλεια της Εκδόσεως : Άγγελος Λ. Κοτρώνης, Αρχιτέκτων 

Φωτογράφηση εικόνων : Κων/νος Βέργας- Παναγιώτης Θεοφιλάκος 

Υπομνηματισμός εικόνων: Πρωτ.Ακίνδυνος  Γ. Δαρδανός, Παναγιώτης Θεοφιλάκος 

Καλλιτεχνική επιμέλεια : Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης 

Διαχωρισμοί : Γιώργος Γαρμπής  

Παραγωγή : ΔΟΜΗ Ο.Ε. 

Εκτύπωση : ΑΦΟΙ ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΒΕΕ 

Copyright : Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 18040 Ύδρα

Πληροφορίες-Παραγγελίες : Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ύδρα, 22980

 

"Οι εικόνες του τέμπλου, ως και οι λοιπές φορητές εικόνες που περιλαμβάνονται στο παρόν Λεύκωμα, χωρίς την ασημένια επένδυση μας μεταφέρουν στην φωτόλουστη χάρη της αγάπης και της ελευθερίας του Χριστού. Προσφέρουμε τις εικόνες αυτές για να κινητοποιήσουν το θρησκευτικό αίσθημα και να προκαλέσουν το δέος των πιστών. Η εικόνα είναι άριστο και τέλειο μέσο ιεραποστολής, αφού αποκαλύπτει την στενή σχέση μεταξύ κτιστής και ακτίστου φύσεως, μάλιστα φανερώνει την αλήθεια ότι το άκτιστο χαριτώνει και μεταμορφώνει το κτιστό . Έρχεται το θείο φως να απογειώσει τα πάντα, να υπερβεί τον χώρο, να νικήσει τη φθορά και την λήθη του χρόνου "

 

( απόσπασμα από τον Χαιρετισμό του Μητροπολίτου Ύδρας κ.Εφραίμ)

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

"Οι ιερές εικόνες για τους πιστούς δεν είναι απλό έργο τέχνης, αλλά ένα αναφαίρετο λειτουργικό σκεύος που αγιάζει τον άνθρωπο και που τον φέρνει σε άμεση σχέση με την χάρη και την υπόσταση του εικονιζομένου προσώπου.

Ατενίζοντας τις ιερές εικόνες αγιάζονται τα μάτια μας και η διάνοια μας υψώνεται στην μυστική θεογνωσία. Μέσω των εικόνων διαβαίνουμε εν μυστηρίω προς την καινή γήν, διότι όπως μας οριοθετεί ο Μέγας Βασίλειος, η τιμή της εικόνος επί το πρωτότυπον διαβαίνει.

Εις το Τέμπλο του Ι.Καθεδρικού Ναού της Παναγίας μας ιστορούνται λαμπρές εικόνες, οι οποίες είναι τοποθετημένες με την εξής σειρά : Δεξιά της Ωραίας πύλης η εικόνα του Κυρίου. Αριστερά η εικόνα της Παναγίας ως Βρεφοκρατούσας. Δίπλα στον Χριστό ο Τίμιος Πρόδρομος, και δεξιά από την Παναγία η εικόνα της Κοιμήσεως. Εις το δεξιό κλίτος το μαρμάρινο προσκυνητάριο με την εφέστιο θαυματουργική εικόνα της Φανερωμένης. Δίπλα οι Άγιοι Ιερόθεος και Τύχων, ο Άγιος Χαράλαμπος και εις ειδικό μεγάλο μαρμάρινο προσκυνητάριο η επιβλητική εικόνα του πολιούχου μας Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου εις την οποίαν απεικονίζονται πέριξ του Αγίου τα φρικτά μαρτύρια που υπέστη εις Ρόδον το 1800. Εις το αριστερό κλίτος μαρμάρινο προσκυνητάριο όπου τοποθετείται φορητή εικόνα του Αγίου της ημέρας και δίπλα οι εικόνες του Αγίου Νικολάου, των  τριών Ιεραρχών-η πυρφόρος ανάβασις του Προφήτου Ηλιού.

Ωσαύτως αξιόλογες είναι και οι φορητές εικόνες : Της Παναγίας του Μαλίκη, εντός ξυλόγλυπτου προσκυνηταρίου εις το αριστερό κλίτος, ως και η εικόνα του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού"

 

(Απόσπασμα Προλογικού Σημειώματος του Πρωτ. Ακίνδυνου  Γ. Δαρδανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι.Μ.Ύδρας)

 

ΥΔΡΑ  2006